fbpx

FAQ

Ada 3 sebab utama compressor tu berbunyi @ jammed

  1. Minyak compressor dah hilang sifat pelinciran sebab tak pernah servis tukar minyak compressor.
  2. Sistem aircond kereta anda ada masalah bocor gas. Jadi di parts yang bocor tu bukan je gas keluar,minyak compressor pun ikut keluar sekali.Compressor running dengan minyak kurang. Sangat bahaya.
  3. Compressor aircond pernah ditukar, tapi tak ikut procedure yang betul mengakibatkan compressor aircond kereta anda bunyi @ jammed semula.

Dapatkan consultation dan pemeriksaan dari pakar aircond kereta supaya masalah aircond kereta anda selesai dan tidak berulang.

6 perkara anda perlu periksa dan pastikan terlebih dahulu

  1. Fuse Aircond Compressor
  2. Relay Aircond Compressor
  3. Kuantiti gas R134a
  4. Pressure Switch Aircond System
  5. Aircond Compressor Magnet Set
  6. Aircond Panel Switch

Serahkan kepada ACS Pakar Aircond Kereta Anda untuk selesaikan masalah ini. Masalah aircond kereta, makanan kami.

Sebelum topup gas dilakukan, seharusnya periksa dan pastikan gas bocor di bahagian mana.
Sistem aircond kereta adalah closed loop system, bermaksud jika tiada kebocoran, gas aircond tidak akan kurang.

3 Perkara yang perlu diperiksa

  1. Kipas condenser/radiator
  2. Bacaan compression dari compressor
  3. Bacaan tekanan gas dalam sistem

Besar kemungkinan bau busuk tu disebabkan cooling coil atau cabin filter terlalu kotor.
Anda perlu semak bila waktu terakhir sistem aircond kereta anda diservis. ( FULL SERVICE )

Kebiasaannya air keluar di bahagian kaki passenger depan adalah sebab hose untuk air tersebut keluar atau tercabut atau tersumbat ( recommend untuk buat full servis sistem aircond )

Lebih 70% bengkel tak tahu ataupun belum betul-betul tahu tentang bacaan tekanan sistem aircond kereta. Jadi risiko kerosakan aircond kereta anda berulang sangat tinggi.

Pastikan anda pergi dan berada di bengkel yang betul-betul mahir tentang sistem aircond kereta.

Kebiasaannya masalah ni berpunca dari 4 sebab

  1. Gas aircond kurang di sebabkan ada kebocoran gas dalam sistem aircond.
  2. Blower fan motor pusing terlalu perlahan.
  3. Cooling coil tersumbat
  4. Bacaan tekanan sistem aircond kereta anda tidak memuaskan sebab tak pernah buat servis.

Sudah pasti tak servis aircond secara berkala akan menyebabkan banyak masalah berlaku.

83% PENGGUNA KERETA DI MALAYSIA TAK TAHU SISTEM AIRCOND KERETA MEREKA PERLU DI SERVIS SETIAP 30,000KM ATAU SETAHUN SEKALI.

6 perkara anda perlu periksa dan pastikan terlebih dahulu

  1. Fuse Aircond Compressor
  2. Relay Aircond Compressor
  3. Kuantiti gas R134a
  4. Pressure Switch Aircond System
  5. Aircond Compressor Magnet Set
  6. Aircond Panel Switch

Machine khas terkini dan canggih yang digunakan untuk membuang minyak compressor yang lama secara automatic tanpa membuka satu screw pun dari compressor aircond kereta anda.

8 Parts aircond kereta sering bermasalah bila tiada servis secara berkala dilakukan.

  1. Compressor
  2. Condenser
  3. Expansion valve
  4. Pressure switch
  5. Cooling coil
  6. Discharge/Suction Hose
  7. Liquid Pipe
  8. O ring

Anda boleh bersihkan cabin filter secara DIY dengan menggunakan tekanan angin yang kuat.
Dapat menjimatkan duit sikit.

Filter drier tidak boleh dicuci. Filter drier perlu ditukar baru sewaktu servis aircond sistem dibuat.

SISTEM AIRCOND KERETA PERLU DI SERVIS SETIAP 30,000KM ATAU SETAHUN SEKALI.