aircond kereta panas?

apa yang rosak tu? baiki aircond kereta anda sekarang!

KENAPA AIRCOND KERETA ANDA PANAS ?

Perkara yang sangat penting sebelum anda repair aircond kereta anda. Sistem aircond kereta anda bekerja dalam keadaan yang sangat panas dan sangat tinggi tekanannya. Dan untuk pengetahuan anda terdapat minyak berada di dalam compressor aircond kereta anda yang bertugas sebagai pelincir.

acs-car-seervice-hq3
Risiko compressor aircond kereta anda rosak adalah tinggi bila tiada servis sistem aircond dilakukan.

Minyak compressor aircond tersebut perlulah ditukar atau di servis agar aircond kereta anda kekal sejuk lancar tahan lama dan tidak mudah untuk rosak. Jika tidak kos untuk baiki aircond kereta anda menelan belanja yang besar. Servis aircond kereta amat disarankan sebelum masalah besar berlaku.

servis-aircond-kereta-acs-2
Minyak compressor aircond kereta anda. Denso ND-Oil 8.

Jadi risiko untuk aircond kereta rosak dan panas akan menjadi rendah dan anda tak perlu lalui situasi sistem aircond kereta anda rosak teruk hingga terpaksa berbelanja besar untuk repair aircond kereta anda.

Selesaikan masalah yang ada dulu, baru boleh lakukan servis flushing untuk tukar minyak compressor.

Lakukan servis aircond kereta anda secara berkala iaitu setiap 30,000km atau setahun sekali supaya aircond kereta anda sentiasa sejuk walaupun berada di bawah panas tengahari yang sangat panas. 

Ketahuilah apabila aircond kereta anda panas, hati anda akan turut panas. Selesaikan masalah aircond kereta anda sekarang!

acs-car-service-hq11
Tukar minyak compressor menggunakan machine flushing yang canggih.

ANTARA MASALAH AIRCOND KERETA YANG SELALU BERLAKU

Ada 3 sebab utama compressor aircond kereta tu berbunyi @ jammed

  1. Minyak aircond compressor dah hilang sifat pelinciran sebab tak pernah servis tukar minyak aircond compressor.
  2. Sistem aircond kereta anda ada masalah bocor gas. Jadi di parts yang bocor tu bukan je gas keluar,minyak aircond  compressor pun ikut keluar sekali.Aircond compressor kereta yang running dengan minyak kurang adalah sangat bahaya.
  3. Compressor aircond pernah ditukar, tapi tak ikut procedure yang betul mengakibatkan compressor aircond kereta anda bunyi @ jammed semula.

Dapatkan consultation dan pemeriksaan sebelum kerja repair aircond kereta dilakukan dari pakar aircond kereta supaya masalah aircond kereta anda selesai dan tidak berulang.

6 perkara anda perlu periksa dan pastikan terlebih dahulu sebelum kerja repair aircond kereta anda dilakukan.

  1. Fuse Aircond Compressor
  2. Relay Aircond Compressor
  3. Kuantiti gas R134a
  4. Pressure Switch Aircond System
  5. Aircond Compressor Magnet Set
  6. Aircond Panel Switch

Serahkan kepada ACS Pakar Aircond Kereta Anda untuk selesaikan masalah ini. Masalah aircond kereta, makanan kami.

Sebelum topup gas dilakukan, seharusnya periksa dan pastikan gas bocor di bahagian mana.
Sistem aircond kereta adalah closed loop system, bermaksud jika tiada kebocoran, gas aircond tidak akan kurang.

3 Perkara yang perlu diperiksa sebelum kerja-kerja repair aircond kereta anda dilakukan.

  1. Kipas condenser/radiator
  2. Bacaan compression dari compressor aircond kereta.
  3. Bacaan tekanan gas dalam sistem aircond kereta anda.

Besar kemungkinan bau busuk tu disebabkan cooling coil atau cabin filter terlalu kotor.
Anda perlu semak bila waktu terakhir sistem aircond kereta anda diservis. ( FULL SERVICE )

Kebiasaannya air keluar di bahagian kaki passenger depan adalah sebab hose untuk air tersebut keluar atau tercabut atau tersumbat ( recommend untuk repair masalah aircond kereta ini dengan buat full servis sistem aircond )

Lebih 70% bengkel kereta tak tahu ataupun belum betul-betul tahu tentang bacaan tekanan sistem aircond kereta dan bagaimana untuk repair aircond kereta. Jadi risiko kerosakan aircond kereta anda berulang sangat tinggi.

Pastikan anda pergi dan berada di bengkel kereta yang betul-betul mahir tentang sistem aircond kereta. Cari pakar aircond kereta untuk selesaikan masalah aircond kereta anda.

Kebiasaannya masalah ni berpunca dari 4 sebab

  1. Gas aircond kurang di sebabkan ada kebocoran gas dalam sistem aircond.
  2. Blower fan motor pusing terlalu perlahan.
  3. Cooling coil tersumbat
  4. Bacaan tekanan sistem aircond kereta anda tidak memuaskan sebab tak pernah buat servis.

Sudah pasti tak servis aircond secara berkala akan menyebabkan banyak masalah berlaku.

83% PENGGUNA KERETA DI MALAYSIA TAK TAHU SISTEM AIRCOND KERETA MEREKA PERLU DI SERVIS SETIAP 30,000KM ATAU SETAHUN SEKALI.

6 perkara anda perlu periksa dan pastikan terlebih dahulu. Jangan repair aircond kereta anda sebelum perkara ini diperiksa.

  1. Fuse Compressor Aircond.
  2. Relay Compressor Aircond.
  3. Kuantiti gas R134a
  4. Pressure Switch Aircond System
  5. Aircond Compressor Magnet Set
  6. Aircond Panel Switch

Machine servis & flushing sistem aircond khas terkini dan canggih yang digunakan untuk membuang minyak compressor aircond kereta yang lama secara automatic tanpa membuka satu screw pun dari compressor aircond kereta anda.

8 Parts aircond kereta sering ada masalah bila tiada servis untuk aircond kereta secara berkala dilakukan.

  1. Compressor
  2. Condenser
  3. Expansion valve
  4. Pressure switch
  5. Cooling coil
  6. Discharge/Suction Hose
  7. Liquid Pipe
  8. O ring

Anda boleh bersihkan cabin filter secara DIY dengan menggunakan tekanan angin yang kuat.
Dapat menjimatkan duit sikit.

Filter drier tidak boleh dicuci. Filter drier perlu ditukar baru sewaktu servis aircond sistem dibuat.

SISTEM AIRCOND KERETA PERLU DI SERVIS SETIAP 30,000KM ATAU SETAHUN SEKALI.

AIRCOND KERETA ANDA BERMASALAH ?

Penyebab aircond kereta anda tak sejuk langsung @ kurang sejuk ni ada banyak akibat tidak servis aircond kereta.

Antaranya adalah seperti berikut

  •  compression tak kuat
  •  sistem tersumbat
  •  gas kurang sebab ada bocor
  •  kipas pusing slow
  •  radiator tersumbat
  •  magnet rosak
  •  relay rosak

Dan pelbagai punca yang lain. Oleh itu kami tawarkan khidmat periksa dan nasihat percuma untuk masalah aircond kereta yang anda hadapi.

Untuk mengetahui kos dan masalah yang sebenar, anda boleh datang untuk kami bantu selesaikan masalah aircond kereta anda. Pakar repair aircond kereta.

Servis dan baiki aircond kereta anda sekarang!

 

TONTON VIDEO KAMI

APA KATA MEREKA?

acs-car-service-93
Risiko compressor rosak teruk sangat tinggi bila servis aircond sistem diabaikan.

TUKAR ATAU TOPUP MINYAK COMPRESSOR AIRCOND?

Korang rasa? Tukar atau topup? Yang mana lebih baik? Ya semestinya tukar minyak compressor lebih baik. Jadi, tukar minyak compressor ni macam mana proses dia? Korang pernah tukar minyak compressor aircond keta korang tak? Bila waktu yang sepatutnya kita tukar minyak compressor aircond ni? Korang mesti tak tau kan…

Di bawah ni, kami kongsikan kat korang apa itu servis flushing, apa manfaat bila korang buat servis flushing untuk tukar minyak compressor keta korang tu, dan juga kami kongsikan apakah proses dalam pakej servis flushing. Teruskan membaca!

APA ITU SERVIS FLUSHING SISTEM AIRCOND KERETA?

1. Singkirkan minyak compressor aircond kereta yang lama daripada sistem aircond kereta anda.
 
2. Machine aircond kereta khas akan teruskan proses flushing tanpa buka sebarang skru pada compressor aircond kereta.
 
3. Mencuci sistem dalaman aircond kereta daripada kotoran ringan.
 
4. Tiada langsung penggunaan chemical yang akan merosakkan sistem aircond kereta anda.
 
5. Servis ini dapat kurangkan risiko belanja besar untuk repair aircond kereta. Servis aircond kereta anda sekarang!

5 MANFAATBILA BUAT SERVIS AIRCOND KERETA

1. Memanjangkan hayat compressor aircond kereta anda dengan buang semua minyak compressor aircond yang lama. Dan minyak compressor aircond yang baru akan di ‘inject’ masuk.
 
2. Kami menggunakan machine flushing khas untuk servis aircond kereta anda. Machine yang amat berteknologi tinggi, canggih dan terkini dan diimport dari Germany & Italy.
 
3. Mengelakkan minyak compressor aircond kereta anda menjadi ‘acidic’ menghakis dan dapat kurangkan risiko kebocoran gas berlaku dalam sistem aircond kereta anda.
 
4. Suhu di dalam kereta anda akan menjadi lebih sejuk selepas servis flushing aircond ini dilakukan.
 
5. Anda akan dapar rasakan aircond kereta anda lebih pantas untuk menyejuk selepas switch aircond dihidupkan berbanding sebelum servis aircond kereta anda ini dibuat.
acs-car-service-hq11

APA YANG TERMASUK DALAM SISTEM AIRCOND?

Kami akan melakukan langkah-langkah yang berikut :
 
1. Diagnose / Inspection.
 
2. Flushing buang minyak compressor aircond lama menggunakan machine aircond khas.
 
3. Tukar filter drier jika perlu.
 
4. Tukar expansion valve jika perlu.
 
5. Inject minyak compressor aircond yang baru ke dalam compressor aircond kereta anda.
 
6. Deep vacuum untuk singkirkan segala moisture (kelembapan).
 
7. Vacuum leak test sebelum gas R134a dimasukkan.
 
8. Gas R134a dimasukkan mengikut spesifikasi.
 
9. Telah selesai proses servis aircond kereta.

BILA KENA BUAT SERVIS FLUSHING TUKAR MINYAK COMPRESSOR NI?

Buat servis ni secara berkala / berjadual. Macam minyak enjin kereta korang tu, ada yang pakai 5,000 km, tukar minyak baru. Ada yang pakai sampai 10,000 km, lepas tu tukar minyak baru. Jadi untuk sistem aircond kereta ni, kita tukar minyak compressor setiap 30,000 km atau setahun sekali. Tukar minyak compressor ni guna machine aircond khas macam info dekat atas yang korang baca tadi. Semoga bermanfaat!

servis-aircond-kereta

SET APPOINTMENT ANDA!

FREE AIRCOND SYSTEM CHECKING

FREE @ PERCUMA
RM 0
  • Dapatkan bacaan tekanan sistem dulu untuk pastikan tiada masalah dalam sistem aircond
  • Servis check masalah aircond kereta anda PERCUMA
  • Pakar servis dan repair aircond kereta anda!

FREE ENGINE MINOR @ MAJOR SERVICE CHECKING

FREE @ PERCUMA
RM 0
  • Based on your car mileage interval.
  • We provide minor & major service for your car.
  • Book an appointment now to check what type of service MUST done for your car now.

SCAN ECU ERROR

ECM,ABS,SRS,EBD,TCU & ETC
RM 50
  • With a scan tool, we can diagnose CHECK LIGHT errors that stored in your car ECU.
  • Engine, ABS, SRS, Autogearbox ECU, BCM & others.
  • All car model.

LOKASI KAMI

ACS CAR SERVICE ( HQ )
Pakar Servis Aircond Kereta

NO 2, JALAN SERI REJANG 5
TAMAN SERI RAMPAI, SETAPAK
53300, KUALA LUMPUR

ACS CAR SERVICE – KAJANG BANGI
OPERATION START ON 1st APRIL 2019

NO 22, JALAN PK 1
TAMAN PERINDUSTRIAN KAJANG
43000, KAJANG SELANGOR

PROSES VACUUM SISTEM AIRCOND KERETA

PROSES VACUUM SISTEM AIRCOND KERETA Proses vacuum sangat penting untuk sistem aircond kereta anda selepas kerja servis atau baikpulih dilakukan. Lakukan proses vacuum ini sebelum

Read More »

SISTEM AIRCOND KERETA

SISTEM AIRCOND KERETA Sistem aircond kereta memang agak teknikal sikit untuk kita fahamkan. Bekerja dalam keadaan tekanan tinggi dan rendah dan mempunyai beberapa komponen yang

Read More »

AIRCOND KERETA BERBAU

AIRCOND KERETA BERBAU Masalah aircond kereta berbau ni ada banyak jenis. Ada bau busuk bangkai, ada bau masam, ada bau busuk kepam. Dan macam-macam lagi

Read More »