fbpx

SALAH FAHAM UV GAS LEAK DETECTOR

Ada orang kata yang botol kecik ni adalah oil treatment dan penyelesaian segala masalah aircond kereta. Katanya kena pakai benda ni, dan aircond pasti akan sejuk.

Tapi adakah perkara ni adalah benar atau ia hanya satu tanggapan yang salah dalam masyarakat kita? Kali ni, kami akan berkongsi kepada semua untuk merungkai salah faham dan kekeliruan tentang uv gas leak detector.

acs-car-service-95
UV gas leak detector.

JENIS UV GAS LEAK DETECTOR

Benda ni kebiasaannya dipackingkan menjadi botol kecik atau botol sederhana.

Seperti dalam gambar dekat atas, botol yang kecik tu kandungannya 10ml minyak UV yang fluorescent. Tanpa gas di dalamnya.

Berbeza dengan botol yang sederhana tu pulak, kandungannya 80ml.

Di dalamnya ada 20ml minyak UV fluorescent dan lebihan lain 60ml adalah gas R134a.

acs-car-service-96
Terdapat minyak fluorescent dalam UV gas leak detector jenis ni.

FUNGSI SEBENAR UV GAS LEAK DETECTOR

Fungsi utama benda ni ialah membantu memudahkan kerja mengenal pasti punca masalah kebocoran gas dalam sistem aircond kereta.

Terdapat minyak compressor flourescent yang berwarna hijau. Minyak ni akan ikut keluar sekali jika berlaku masalah gas aircond bocor. 

Sangat mudah bila disuluh guna torchlight UV, minyak ni akan bersinar. Jadi masalah bocor gas senang nak confirmkan.

acs-car-service-53
Bila disuluh guna torchlight UV, minyak tu akan bersinar macam ni.

CARA GUNA UV GAS LEAK DETECTOR

Sebelum masukkan UV gas leak ni, kita kena buat visual checking dulu. Andai memang tak ada nampak apa-apa kesan kebocoran gas, kita masukkan UV gas leak ni menggunakan aircond manifold gauge. Rujuk di sini untuk perkongsian tentang visual checking masalah kebocoran gas.

Cara yang ni, kalau kita nak DIY agak susah sebab kena ada alatan dan basic pengetahuan cara isi gas aircond kereta. Guna UV gas leak jenis botol sederhana tu. Datang bersama R134a gas.

servis-aircond-kereta-acs-car-service
Salah satu cara masukkan UV gas leak detector dengan guna aircond manifold gauge.

Atau jika gas memang langsung tak ada dalam sistem, boleh buka suction hose pada compressor dan masukkan secara manual UV gas leak ni. Kita guna UV gas leak jenis botol kecik tu ye.

acs-car-service-94
Masukkan UV gas leak detector guna mesin flushing juga boleh jugak. Automatik.

TANGGAPAN SALAH

UV gas leak detector ni BUKAN oil treatment yang dapat bersihkan minyak compressor aircond. Tak ada cara lain untuk bersihkan minyak compressor melainkan menukarnya dengan minyak yang baru.

Minyak compressor aircond kereta ditukar secara manual ataupun automatik menggunakan mesin flushing. Cerita tukar minyak compressor ada dekat sini.

Sekali lagi, untuk info semua, UV gas leak ni adalah bahan bantuan untuk membantu mengesan masalah kebocoran gas dan bukanlah oil treatment yang membersihkan minyak atau sistem aircond kereta.

servis-aircond-kereta
Setiap compressor aircond kereta ada minyak di dalamnya. Tukar minyak compressor untuk kurangkan kerosakan compressor.

PENUTUP

Diharap perkongsian pendek ni dapat beri sedikit kefahaman kepada semua. Jika ada masalah aircond kereta tak sejuk, boleh baca sekejap tentang punca dan masalah aircond kereta dulu. Rujukan di sini.

acs-car-service-93
Kerosakan compressor aircond dapat dikurangkan bila servis tukar minyak compressor dibuat secara berkala.

TONTON VIDEO KAMI

4 Cawangan ACS Car Service

4 CAWANGAN ACS CAR SERVICE Alhamdulillah 2 cawangan baru kami baru dibuka dan beroperasi sepenuhnya pada awal tahun 2020 ini. Menjadikan jumlah 4 cawangan ACS.

Read More »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *