fbpx

MASALAH AIRCOND KERETA ANDA TAK SEJUK

Sedia maklum cuaca dekat Malaysia ni, panas terik dan hujan, dua situasi ni dah cukup untuk kita tahu dan faham bahawa kita memang sangat-sangat memerlukan aircond yang sejuk semasa kita drive kereta, betul tak?

Situasi anak merengek kepanasan, berpeluh macam main bola waktu drive dan sebagainya ramai yang dah lalu, pun begitu masih ramai juga yang belum alami lagi.

Yang belum tu, elok baca kejap perkongsian kami kali ni tentang masalah-masalah dan punca-punca yang sebabkan aircond kereta tak sejuk. 

filter-drier-acs-8
Kegagalan minyak compressor bekerja dengan efisyen boleh menyebabkan kerosakan teruk dalam sistem aircond kereta.

PUNCA YANG SEBABKAN AIRCOND KERETA KORANG TAK SEJUK

Di sini ada beberapa punca-punca masalah aircond kereta tidak sejuk terjadi tetapi kebiasaanya ialah :

  1. compressor tak berfungsi
  2. condenser fan rosak
  3. filter drier kotor tersumbat
  4. expansion valve rosak
  5. cooling coil terlalu kotor
  6. gas aircond bocor

1. COMPRESSOR TAK BERFUNGSI

Komponen yang sangat penting dalam sistem aircond kereta. Kegagalan berfungsi dengan baik akan sebabkan aircond kereta tak sejuk atau terus langsung tak sejuk.

Kos yang tinggi diperlukan jika terpaksa menukar compressor baru original.

Tapi jangan panik, boleh baca dulu pasal 6 perkara yang boleh check sendiri sebelum proceed untuk tukar compressor dekat sini.

servis-aircond-kereta-acs1
Buat servis flushing untuk minyak compressor sewaktu kerja baikpulih magnet set compressor dilakukan.

2. CONDENSER FAN ROSAK

Kipas condenser ni berfungsi membantu menurunkan suhu dan tekanan sistem aircond, supaya gas R134a dapat bertukar menjadi liquid dekat condenser.

Salah satu symptom bila condenser fan rosak ni, bila jalan sejuk, tapi bila berhenti aircond jadi panas.

Boleh lakukan “visual checking” dulu. Sangat mudah, buka bonet depan, tengok kipas condenser ni pusing atau tak. 

Kalau tak pusing, besar kemungkinan fuse putus, atau relay dah rosak atau motor fan dah rosak.

condenser-fan-aircond-kereta
Pastikan kipas condenser berpusing dengan laju.

3. FILTER DRIER KOTOR TERSUMBAT

Tekanan sistem aircond boleh naik sangat tinggi bila masalah filter drier tersumbat.

Disebabkan tak buat servis tukar filter drier baru secara berkala, sistem aircond sangat berisiko tinggi untuk tersumbat.

Bila tekanan terlalu tinggi melebihi spesifikasi, aircond kereta pasti tak sejuk.

Nak kenal filter drier ni lebih lanjut? Boleh baca dekat sini.

filter-drier-acs
Di dalam filter drier ada "dessicant" untuk memerangkap kotoran halus dan moisture.

INFO ANGGARAN HARGA? KLIK BUTTON BAWAH NI

4. EXPANSION VALVE ROSAK

Masalah yang kerap jadi dekat valve ni adalah stuck open ataupun stuck closed. 

Dah tentu masalah ni berlaku bila ada bendasing atau kotoran yang dah masuk ke dalam valve dan menyebabkan ia rosak.

Aircond memang tak akan sejuk dan masalah boleh beri kerosakan teruk kepada seluruh sistem aircond kereta.

expansion-valve-aircond-kereta
Expansion valve tempat di mana tekanan dipaksa turun dengan mendadak.

5. COOLING COIL TERLALU KOTOR

Perasan tak angin blower macam tak lepas je kalau masalah ni jadi. Bunyik blower kuat, tapi angin, alahai ciput je.

Risiko masalah ni berlaku akan kurang kalau kita jaga servis cabin filter dan servis blower fan yang ada dekat belakang glove box sebelah penumpang depan tu.

Pastikan cabin filter dan blower fan tu sentiasa bersih ye. Oh ada cerita sikit pasal komponen aircond kereta dekat sini.

Sila baca kejap, boleh tambah pengetahuan tentang sistem aircond kereta.

Bila cooling coil terlalu kotor, angin blower susah nak lepas.

6. GAS AIRCOND BOCOR

Masalah ni paling banyak kami terima dekat ACS. Sini bocor lah, sana bocor lah. Dan rata-rata yang datang, dia orang cakap dah 2,3 kali topup-topup gas ni.

Ish-ish bahaya sebenarnya kalau masalah bocor gas ni biarkan. Tahu tak? Minyak compressor pun ikut keluar sekali tau dekat tempat yang bocor tu.

Bila minyak compressor dah kurang, kan boleh rosakkan compressor jugak. Ada kes yang jadi, bila dah repair masalah bocor, compressor pulak beri reading pressure tak cun, sebab compression dah loose akibat sebelum ni kan masalah bocor dan minyak compressor kurang.

Adus kena keluar belanja tukar compressor pulak. Sebelum masalah ni berlaku, jom baca sikit pasal minyak compressor dekat sini.

check-masalah-aircond-kereta
Jika ada masalah kebocoran gas, periksa dan baiki bocor gas tersebut.

PESANAN UNTUK SEMUA

Kurangkan risiko segala masalah aircond kereta dengan jaga servis dan buat servis flushing untuk tukar minyak compressor secara berkala setiap 30,000 km ataupun setahun sekali. Sebab apa kena buat servis ni? Sebab minyak compressor aircond tu sangat penting. Boleh baca lagi sambungan dekat sini.

Terima kasih kerana memberi sokongan kepada ACS, kami akan tetap teruskan berkongsi ilmu dan tips tentang sistem aircond kepada semua. Sekian terima kasih.

LOKASI ACS DEKAT MANA??

4 Cawangan ACS Car Service

4 CAWANGAN ACS CAR SERVICE Alhamdulillah 2 cawangan baru kami baru dibuka dan beroperasi sepenuhnya pada awal tahun 2020 ini. Menjadikan jumlah 4 cawangan ACS.

Read More »

PROSES VACUUM SISTEM AIRCOND KERETA

PROSES VACUUM SISTEM AIRCOND KERETA Proses vacuum sangat penting untuk sistem aircond kereta anda selepas kerja servis atau baikpulih dilakukan. Lakukan proses vacuum ini sebelum

Read More »

74 thoughts on “MASALAH AIRCOND KERETA ANDA TAK SEJUK”

  1. Perodua Viva 850, on switch aircond hanya kelur angin, pernah isi gas, keesokannya aircond tak sejuk balik.
    Area Alam Damai, Cheras.

    1. besar kemungkinan ada masalah bocor gas tu.. biasanya sebelum topup gas tu perlu check dan selesaikan masalah bocor tersebut dulu.
      masalah bocor ni bukan setakat gas je yang keluar, minyak compressor pun akan keluar sekali dekat bahagian yang bocor tu. minyak compressor kurang sangat bahaya untuk compressor. boleh merosakkan compressor

      1. Saya ada waja mengalami masalah air cond tk sejuk…
        Masalah:
        keluar simbol check enjin
        Kipas radiator pusing laju
        Nak tau apa puncanya…

        1. ok perkara pertama yg boleh dilakukan
          check engine check light tu guna scan tool
          dan dapatkan reading presssure sistem aircond keta waja tuan

          jemput singgah ke acs

        1. kena check dulu tu

          antara kemungkinan masalah yg berlaku adalah
          radiator fan switch
          radiator tersumbat karat
          fuse, relay, magnet, pressure switch compressor

          dan lain2 perkara

          nak acs tolong check free masalah ni?

    2. Aircond CRV saya tetiba tak sejuk. Hanya keluar angin. Saya servis ikut jadual dlm buku, servis di Pusat Servis Honda. Agak2 apa puncanya, eikk?

          1. sekarang acs ada di seri rampai setapak

            kajang jln reko

            dan akan buka 2 cawangan baru di ampang dan pasir gudang pada january 2020 ni

            jemput singgah ke acs bossku

    1. kena dapatkan reading pressure untuk sistem aircond dulu. pastikan reading tersebut untuk low pressure side 25~35 psi, high pressure 180~220 psi.
      jemput singgah ke acs utk free checking masalah aircond kereta.

      1. salam tuan klu low pressure bacaan 50psi dan high pressure 200psi dalam keadaan enjin idle ( buka aircond dan..bila remp tekan minyak baru bacaan low pressure akan turun ke 40psi mcm tu..apa sebab ye.. compressor low compress atau ada sulution lain..( maksudnya buat full servis ( tukar valve ,drier ,flushing dan minyak) mohon pencerahan

        1. Salam tuan

          Besar kemungkinan ada masalah dgn compressor dan expansion valve

          Andai punya bajet,tukar kan compressor dan expansion valve yg original

          Pastikan sebelum tukar compressor, check kondisi minyak compressor dulu

          Dan selepas tukar flushing dulu sebelum tukar compressor supaya sistem bersih

    2. Kalaw saya pulak. On kipas level 1 sejuk. Bila time ptg smpai ke malam jadi kurang sejuk. Bila dah jalan laju makin kurang sejuk. Gas xde bocor dah cek.

      1. Check kipas condenser, compression dari compressor dan jugak boleh check waktu tak sejuk tu adakah pipe luar dah membeku

        Kalau masalah beku berlaku, besar kemungkinan thermistor telah bermasalah

        Jemput singgah ke acs utk free checking

  2. Saya ada van lama Toyota lite ace,aircond masa jalan tiba,tiba jadi xsejuk sampai sekarang?ape masalah ye?boleh tak tepati sendiri?

  3. Aircond kreta sy x sejuk..bile on tu kluar angin je..bile bwk pergi service centre technician bgtau sensor problem..leps tukar sensor pn blaku lg mslh yg sme.aircond tu sejuk dlm mse 3 jam je.leps 3 jam jd suam blk.ape mslh ye?

    1. kemungkinan tu ada byk

      permulaannya dapatkan reading pressure sistem aircond dulu

      lps tu check relay, pressure switch, magnet atau control valve dan lain2 lagi

      jemput singgah ke acs utk free checking

  4. Tuan. Masalah kreta saya pulak. Buka aircond tapi blower tak jalan. Try pusingkan pakai tangan pastu baru jalan. Tu punca dia apa ek? Matikan switch pastu on balik tak jalan. Kena pusingkan kipas blower tu baru jalan balik

    1. salam
      besar kemungkinan ada masalah pada blower fan motor tersebut

      jemput singgah ke acs utk free checking masalah aircond kereta tuan

  5. Salam.masalah viva wife sy ada pelik sikit bos.kmi bru balik dr kpg.dlm 6 jam lh msa d ambil utk ke kpg tu.n bila blk dr kpg sy perasan aircond bila drive jadi x sejuk.tp bila kereta x bergerak boboh gear p dia jd sejuk balik.nak kata overhit tak jugak.sebab kalau overhit otw balik dr kpg tu dh tersadai tp jalan.ni tak.jalan ok je smpi rmh cuma aircond jd x sjuk.mula2 angin yg tak kuat.tp aircond ada rsa sjuk lg.dh hri kedua blk dr kpg tu jd lain lg.angin kuat n aircond x sjuk time kereta gerak.kalau bhenti dia sjuk balik.tlg komen bro.sakit kpala dh fkir.n lps kes tu jd ada bunyi bila buka aircond.sblm ni takde bnyi tu.apakah bnyi tu tanda gas aircond dh hbis?

    1. salam

      besar kemungkinan ada masalah thermistor
      cooling coil membeku dan angin jadi tak kuat
      aircond pun waktu tu tak sejuk

      tapi kena check dulu utk confirmkan masalah sebenar

      jemput singgah ke acs utk free checking masalah aircond kereta tuan

  6. Salam tn..Saga blm sy on AC ade bunyi compresor tu bekerja n AC pun sejuk mcm biasa..Tp Kdg2 bila on AC xde bunyi compresor tu bkerja n AC cuma kluar angin panas je…Compresor time bkerja dia tak da pulak bunyi bising mcm nak jem ke apa ke n masih dlm kdaan ok dn snyp…Dh try bypass presure swith…compresor tak bkerja jgk..dia kdg2 compresor idup kdg2 tak idup…pagi ni ok,time nak balik keja tghari tak ok..tp time blik ptg tu ok plk..dah pening pk…agk2 apa punca ye tn..

    1. Boleh check current supply di soket ke compressor

      Kalau current supply ada tapi clutch tak engage dgn magnet, besar kemungkinan magnet telah bermasalah

      Jemput singgah ke acs utk free checking

    2. MOHD FADZIL BIN MOHD MOKHDI

      Salam..kereta sy start enjin je compressor dgn radiator fan trus pusing..dah try swap relay pun still Sama…socket pada control switch pun dah cabut, compressor still running lg..apa punca agak²?

    1. Kena check semula tu..adakah masalah sebenar adalah compressor? Boleh baca kejap info artikel 6 benda boleh check sendiri di ruangan blog/artikel dalam website acscarservice

      Atau jemput singgah ke acs utk free checking

  7. salam…aircond kete sy jd x sejuk bila duduk dlm kete dlm 30minit atau jln jem,klau waktu hujan atau mlm aircond sejuk..sy pelik knpa terjadi pada waktu tghari pd cuaca pnas aircond jd xsejuk…sy dah tambah extra fan..sy dah servis tukar minyak..tmbah gas..cooling coil baru..dah habis bnyak dah modal..tolong sy ape yg patut sy buat lg..tq

  8. Salam tuan aircond kereta sya angin keluar tak sekuat seperti sebelum ni..level 1 sebelum ni angin kuat tapi sekarang dah kurang, kena buka kipas level 3 baru rasa angin, sebelum ni biasa guna speed kipas level 2 je dh boleh sejuk satu kereta, suhu masih sejuk.blower dh cuci n filter dah ganti baru. Apa masalahnye ye tuan…tq ..

  9. Salam Tuan…kereta sy masu baru start..aircond xsejuk..selepas dah drive dlm 1km…bru sejuk..kereta proton saga FL..apa masalah 2?

    1. salam

      perlu lakukan pemeriksaan

      perkara yang akan di periksa adalah relay, pressure switch, switch, magnet

      juga amik reading pressure sistem aircond kereta cik utk confirmkan masalah sebenar

      jemput singgah ke acs utk free checking masalah aircond kereta

  10. Tuan…blh sy thu apa itu mini glass/class pd econ waja? Sbb sy ada bw pergi bengkel dye ckp bnd tu rosak…tp dye xtnjuk pd sy apa itu mini glass/class….

    1. dalam penceburan acs dalam dunia aircond kereta, ini kali pertama dgr nama mini glass/class
      kikiki

      boleh singgah kejap ke acs utk free checking?

  11. As salam tuan.. masalah ac saya tetibe jadi suam x sejuk n kalau hujan mmg bekerja keras la saya nk lap kn kabus kat cermin depan. Ac bila on compressor jln n kipas pun jln tp dlm keta x sejuk. Bila saya check kat piping ac kat bonet time saya on ac terasa sejuk kat piping tu.. gas ac baru jer top up.. bdk bengkel yg top up gas tu ada bagi tau temperature kat bahagian radiator ke apa ntah x ingat, suhu dh cecah 350°c n dia kata radiator hose saya terlampau panas n mungkin pusingan air dri radiator ke engine ada masalah, kata nya. Time on ac slps bengkel top up gas mmg sejuk cuma slps kebih kurang 4hr kemudian jadi x sejuk…Boleh minta nasihat.

    1. salam tuan

      besar kemungkinan ada masalah bocor gas dah berlaku

      boleh singgah kejap ke acs utk free checking?

      utk check tak amik masa lama, inshaAllah kurang 30 minit kita sama2 boleh tau apa masalah sebenar yg dah berlaku

    1. kos bergantung pada tempat yang bocor tu

      tidak disarankan untuk topup gas sahaja beberapa kali kerana minyak compressor pun ikut keluar sekali di tempat yang bocor tu

      bila compressor kekurangan minyak, boleh mengakibatkan kerosakan compressor pulak

      dan belanja akan semakin banyak

      jemput singgah ke acs utk dapatkan pemeriksaan percuma

      https://www.acscarservice.com/cara-ringkas-check-masalah-aircond-kereta/

      set appoinment dekat link di bawah ni

      https://acscarservice.setmore.com/

  12. Salam boss…kereta viva saya haritu tak sejuk..topup gas tahan sebulan aje sejuk…lepas tu kembali tak sejuk..2x dah ni topup gas..

  13. Muhammad syamsul redzal bin mohd sidek

    Aircond kereta saya ,mula2 sejuk, setelah berjalan sejauh 50ke100 mtr tiba2 tak sejuk. Saya cek clutch magnet compressor tak lekat bermakna compressor tak berfungsi. Adakah ini masaalah clutch magnet atau relay?

  14. Salam Tuan. Sy punya kes ni lain plak. Model gen2 first edition. Aircond memang cun xde problem selama ni. Tapi pada awal Januari 2020 ari tu gas aircond mcm nak habis, rasa panas n kipas je kuat. Sy pun pergi topup gas d 1 bengkel tu. Mula2 sejuk mcm biasa.Nak jadi cerita lepas 1 minggu topup gas, tiba2 rasai mcm gas abis balik n kipas x berpusing mcm biasa. Kipas bila on aircond xnak pusing dah sampai la temperture kereta naik sampai 90c baru kipas pusing dan Keluar plak gambar sensor enjin tu. Sy risau jgak bila nk drive bila terpandang lampu sensor enjin tu. Mntk pandangan tuan.

    Caw. Pasir gudang dh on ke tuan

    1. Salam tuan

      gas tak akan kurang kalau tak da kebocoran

      kalau gas dah kurang atau habis, ini bermakna masalah kebocoran dah berlaku

      masalah bocor boleh terjadi dekat mana2 aircond parts.

      boleh singgah ke acs pasir gudang untuk scan dan kenalpasti tentang engine check light yg menyala

      dan dptkan free checking untuk masalah aircond kereta

      https://g.page/acspasirgudang?share

  15. Salam sejahtera…
    Ok masalah air cond kereta saya..bila on swicth hanya keluar angin yang hawa² sejuk, air cond tak sejuk.gas, minyak dah check tak ketemui kalau² ada bocor….
    Apakah permasalahannya ini tuan?

  16. Saga flx…pasang terlalu lama dalam 3@4jam perjalanan tiba2 angin blower jadi tersumbat…. tutup air cond dlm 30min… baru ok semula….ape masalahnya yea?

  17. Salam tuan.. Tlong tnjuk ajar, sy pny mslah aircond keta viva, apabila jln dia x sejuk, tp apabila parking dia sejuk, sebelum ni hbs gas, sdh top up, hbs 3hri dr top up tuu trjadi yg mcm skrg ni laa.. Tlong tnjuk ajar tuan..

    1. Slmat mlm tuan..masalah kreta viva saya ni, bila on aircond angin tak da kluar langsung dan bila tekan butang ac ada jga bnyi aicond bfungsi tpi angin tak kluar lngsung..apa msalahnya tuan..

  18. MUHAMMAD IQBAL BIN MAIDEN

    as salam tuan…aircond preve sekejap sejuk sekjap panas kenapa ye…brapa kos kalau tukar compressor baru untuk proton preve exec..?

  19. Assalamualaikum dan salam sejahtera
    kancil saya mengalami ,asalah ekomn tibe2 shutdown semasa tgh drive, semua tak berfungsi termasuklah blower.
    fuse dah tukar relay dah tukat tp masih tak berfungsi.
    cek api pad soket yang masuk ke suis utama 1 pn takde api, sepatutnya ade.
    so ape maslah sebenarnye?
    ade relay atau fuse lain yang terbakar ke?

  20. Kete adik sy axia eksiden kemek sikit bhgian depan….secara zahirnya tiada kerosakan pd enjin la….slps siap ketuk body pomen bgtau ekon jd xsejuk….angin saje yg kuar…pomen tu bukan bidang dia pasal ekon tp dia ada bgtau cooling coil maybe ada masalah….ada bocor….btul ke admin…biasa brp kosnya ea…

  21. vios keli bila tak jalan air cond tak sejuk bila jalan mcm biasa okay je.. bila berenti pon okay jugak bila start enjin kalau tak jalan tak sejuk lepas jalan semua okay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *