fbpx

ADA 6 BENDA BOLEH CHECK KALAU TIBA-TIBA AIRCOND TAK SEJUK

1. CHECK CLUCTH MAGNET COMPRESSOR

Clutch magnet ni boleh tengok dulu , kalau dah cair macam gambar ni memang kena tukar clutch magnet set yang baru lah jawabnya.

clutch-magnet-set-compressor-aircond-kereta
Getah pada clutch magnet set dah cair.
car-aircond-service-acs
Masalah yang kerap berlaku terutamanya Perodua Myvi.
car-aircond-service-acs2
Magnet compressor yang dah rosak teruk.

Menghadapi tekanan kepanasan yang melampau dan tambahan pula tak pernah buat servis flushing tukar minyak compressor, ini lah antara akibatnya.

car-aircond-service-acs3
Tukar magnet set compressor dan buat servis flushing tukar minyak compressor.

Masa check clutch magnet ni, boleh la check belt compressor sekali. Biasanya sebelum putus, akan nampak kesan crack terutamanya di bahagian dalam belt. Kalau belt putus, memang aircond tak akan sejuk.

acs-car-service-belt-crack
Belting yang dah crack.

2. CHECK FUSE COMPRESSOR

Bukak cover fusebox dekat bahagian engine.

Cari fuse compressor. Kebiasaannya manufacturer letak nama A/C COMP. Check fuse tu sama ada putus atau tak. Korang akan perasan kondisi antara fuse putus dengan fuse yang masih elok. 

check-fuse-compressor-aircond
Cari fuse compressor di fusebox di bahagian enjin.

Kalau putus tukarkan yang fuse baru setel. Masalah selesai.

Kalau masuk yang baru tak sampai 5 minit, fuse putus semula , besar kemungkinan tu masalah magnet compressor short circuit.

fuse-putus-acs-car-service

3. CHECK RELAY COMPRESSOR

Dekat fusebox tu jugak ada compressor relay . Relay ni petak macam dekat dalam gambar bawah ni. Manufacturer biasa letak nama A/C COMP RELAY.

Sebelum ni dah check fuse, kalau fuse tak putus, boleh try swap relay compressor ni dengan relay horn atau mana-mana relay yang sama yang ada dekat fusebox tu.

Contoh relay compressor di fusebox.

Selepas swap relay compressor hidup, maka confirmlah relay compressor aircond dah kong. Tukarkan relay yang baru inshaAllah selesai masalah.

Tapi kalau compressor masih tak engage lepas swap relay, boleh proceed ke step yang berikut di bawah.

car-aircond-service-acs67
Contoh relay yang dah rosak.

4. CHECK KEHADIRAN GAS

Kebiasaannya masalah tiba tiba tak sejuk ni jugak melibatkan gas aircond. Kalau gas dalam sistem aircond langsung tak ada atau sangat kurang, memang compressor tak akan berfungsi.

check-masalah-aircond-kereta
Dapat rasa tekanan bila valve ditekan.

Sediakan kunci dan sehelai kain atau tisu.

Gunakan kunci ada tu untuk cucuk valve nipple yang ada dekat pipe aircond.

Kain atau tisu yang ada tadi tu gunakan untuk tutup sikit kunci dan bahagian tangan korang  masa nak check gas ni.

acs-car-service-hq
R134a gas.

Akan dapat rasa gas aircond keluar dengan kuat jika gas aircond masih ada.

Tapi, bila kita cucuk valve tu, langsung tak da tekanan atau slow je gas yang keluar, maka confirm lah bahawa ada masalah kebocoran gas dalam sistem aircond.

acs-car-service-96
Boleh guna UV gas leak detector untuk membantu mengesan masalah kebocoran gas aircond.

INFO ANGGARAN HARGA? KLIK BUTTON BAWAH NI

5. CHECK PRESSURE SWITCH

Lepas check condition clutch ok, fuse pun ok, relay pun ok , gas pun ok, maka boleh proceed untuk langkah yang berikutnya iaitu bypass pressure switch.

car-aircond-service-repair
Contoh pressure switch yang telah rosak.

Dekat mana letaknya pressure switch ni? Kebiasaannya pressure switch ni ada dekat bahagian liquid pipe. Liquid pipe yang menghubungkan condenser dengan expansion valve dan cooling coil.

Kalau pressure switch ni rosak, compressor tak akan hidup. Sediakan wayar yang pendek.

Cabut soket pressure switch tu, dan boleh cuba bypass switch tu macam dalam gambar dekat bawah ni.

aircond-pressure-switch
Gunakan wayar pendek untuk bypass pada soket pressure switch.

Kalau compressor hidup lepas bypass, maka dengan ini confirmlah pressure switch dah rosak. Gantikan yang baru untuk selesaikan masalah ni.

car-aircond-service--acs7
Contoh pressure switch yang baru.

6. CHECK CURRENT SUPPLY

Semua benda dekat atas tadi dah check, tapi masih tak jumpa masalahnya, boleh teruskan langkah yang terakhir iaitu check current supply di soket wayar ke compressor aircond.

Kalau current supply ada , maka kita boleh katakan confirm clutch magnet compressor yang dah rosak.

Untuk check current supply ni, perlu gunakan alatan khas iaitu test lamp.

check-current-supply

Memang agak leceh sikit langkah nak check current supply ni. Kesabaran kena tinggi dan kental sikit tahan kepanasan sebab perlu seluk-seluk sikit tangan untuk capai soket wayar compressor.

SALE!!!

Pakej servis flushing aircond kereta
RM280
RM 195 Berbaloi bossku!
  • PERCUMA CABIN AIR FILTER ** UNTUK MODEL YANG TERPILIH SAHAJA
  • SEBELUM MULA BUAT APA-APA, TERLEBIH DAHULU KAMI AKAN CHECK DAN PASTIKAN TIADA MASALAH
  • HARGA YANG TERTERA HANYA UNTUK SISTEM AIRCOND YANG TIADA MASALAH SAHAJA
  • SEKIRANYA AIRCOND TIDAK SEJUK PAKEJ INI TIDAK AKAN SELESAIKAN MASALAH TERSEBUT
  • DINASIHATKAN UNTUK BOOK FREE CHECKING APPOINTMENT DI BAHAGIAN SET APPOINTMENT (MENU > SERVICES > SET APPOINTMENT) JIKA AIRCOND KERETA ANDA TIDAK SEJUK ATAU KURANG SEJUK.
SALE!!!

LOKASI ACS YANG LAIN DEKAT MANA?

KAMI SEDIA MEMBANTU ANDA!

Kepada anda semua yang ada masalah aircond kereta, usah gusar dan risau, kami sedia bantu untuk check masalah aircond tu secara percuma.

Sebenarnya tak perlu pun susah-susah untuk check sendiri. Sebab apa? Sebab ACS tawarkan servis free checking untuk masalah aircond kereta.

acs-car-service
Bersama Wak Doyok salah seorang pelanggan ACS.

Nak jemput anda baca kejap tentang masalah yang biasa berlaku untuk sistem aircond kereta. Boleh klik dekat sini.

4 Cawangan ACS Car Service

4 CAWANGAN ACS CAR SERVICE Alhamdulillah 2 cawangan baru kami baru dibuka dan beroperasi sepenuhnya pada awal tahun 2020 ini. Menjadikan jumlah 4 cawangan ACS.

Read More »

52 thoughts on “ADA 6 BENDA BOLEH CHECK KALAU TIBA-TIBA AIRCOND TAK SEJUK”

  1. Assalamualaikum.Sy Hasmil dari Tanah Merah Kelantan.Sy pakai Myvi Ezi tahun 2010.Sy ada masalah a/cond yang berbunyi kuat..bila on a/cond,akan keluar bunyi mcm bising..bila off,xde bunyi.Biasalaa,bila bawak kedai,kedai ckp compressor rosak.Jadi sy cuma nak kepastian berdasarkan kepakaran pihak tuan, apa masalah a/cond sy sbnrnya? klu tukar compressor mmg costly laa kan! Penerangan tuan sy dahului dengan ucapan Terima Kasih..Assalamualaikum.

  2. Terima kasih tuan, boleh jadikan panduan utk sy @ org lain sekiranya berlaku kerosakan… semoga ilmu ini mmberi ilmu & pahala amal jariah buat tuan2 semua.. Trima kasih bnyk..

  3. asssalammualaikum..bos..numpang tanyo..myvi 2008..bila siang,x gerak,sangkut jem aircond x sejuk..bila.jalan laju aircond sejuk..mmg.mslh kipas.ke?..

      1. Assalamualaikum Proton gen 2 2010, jalan jauh aircond ada bunyi haaasssss… Bunyi macam gas keluar ikut lubang aircond. Harap tuan dapat beri sedikit penjelasan…..🙏🙏

        1. waalaikumussalam tuan

          besar kemungkinan bunyik dtg dari expansion valve

          utk lebih kkepastian jemput singgah ke acs utk free checking 😀

        2. Khairul anuar

          Salam bos, saya pakai myvi tahun 2010, ekon tibe2 jadi panas, 3 bengkel saya tanye ckp kompresor da rosak, diaorng bgtau saye cuma tukar kompresor je sbab minyak cntik lg, minyak tak hitam, ade satu bengkel bgtau mngkin magnet problem.. Mintak pendapat sbab sya x berapa tahu psl ni..

          1. waalaikummussalam
            boleh cuba check satu-satu ikut tertib dalam artikel ‘6 benda kena check ni’

            atau untuk lebih kepastian boleh singgah ke acs free checking

            masalah aircond myvi ni dah banyak acs lalu
            inshaAllah kami boleh bantu selesaikan masalah aircond keta tuan

  4. Slmt ptg….kereta gen2 2004 econ tak hidup , dh cek fius, comp,relay, by pass,blower semua ok tp masih tak hidup, suis dh on ada lampu tp blower tak juga hidup..kompresor masih LG ktakktak knp ye…

  5. Kereta naza citra boley tak jarakkan radiator dan aircond compressor sebab rasa bila berdekatan akan melibatkan overheat..boley kaah pihak ACS bantu dan di mana cawangan di perak.

    1. buat masa ni acs belum ada cawangan di perak

      jarak antara radiator dan aircond compressor adalah standard dari kilang

      punca enjin overheat bukanlah dari masalah jarak radiator dengan compressor

      singgah mana2 bengkel dan minta tolong check radiator coolant, thermostat, waterpump, kondisi radiator, kipas radiator, engine cylinder head bengkok atau tidak dan sebagainya.

      1. Assalamualaikum dan Salam sejahtera. Kereta kancil 660 2004 masaalahnya aircond tak sejuk.
        Compressor jalan
        Pressure switch test ok filter dryer nampak cecair bergerak.
        Radiator fan jalan (baru).
        Amplifier ok dari segi contact bila on ada bunyi click terus a/c compressor jalan. Main thermostat pusing maxsimum pun tak sejuk. Minimum pun tak ada cut off. Pening dah memikirkannya.

  6. assalamualaikum tumpang tanya bos. hujung bln 10 ritu sy baru tukar compressor aircond sbb aircond x sejuk. tup2 hri ni aircond tiba2 x sejuk balik. blh sy tahu apa masalah nye eh?

  7. Assalammualaikum…

    *6. CHECK CURRENT SUPPLY
    Semua benda dekat atas tadi dah check, tapi masih tak jumpa masalahnya, boleh teruskan langkah yang terakhir iaitu check current supply di soket wayar ke compressor aircond.

    Kalau current supply ada , maka kita boleh katakan confirm clutch magnet compressor yang dah rosak.

    Untuk check current supply ni, perlu gunakan alatan khas iaitu test lamp.*

    1. Current idle kancil sya off a/c = 3.9 volt
    Bila on a/c = 11.9v – 12.8v (drop volt ikut cuaca, tghari yg teruk drop?)
    a/c pun cuma sejuk bila jln (Lps srvc pun beza sikit jer), hujan atau mlm. Klu tghari rasanya lgi sdap angin lori limpas huhu… current bila on a/c nmpak mcm berat tu kena buat tmbahan relay pd compressor (dah pakai comp toyol kali ke-2) ke atau cemana?

    2. Ruang engine bay agak panas (enjin mody turbo) walau dah psng condensor fan dkt dpn. Ada punca jga ke a/c x sejuk?

    Tqsm…

  8. Salam admin.. Bunyi kereta saya agak teruk. Selepas econ rosak. Saya bawa ke kedai aircon dan dikatakan masalah kompresor. Tapi bila saya bawa ke kedai bengkel biasa untuk check. Terus dia kata kena tukar kompresser baru sebab kereta sudah tak berfungsi. Kerana bersangkut paut dengan water pump.. Benarkah sedemikian

    1. salam

      water pump belt ada jalan sekali dengan belt aircond compressor

      bergantung pada model kereta

      boleh singgah kejap ke acs utk free checking masalah ni?

  9. asalamulaikum….keter myvi lagi best aircond tk sejuk kluar bahang jer pastu hntar bengkel dia ckap kondenser bocor..tukar kondenser ok la dlm 3 hari pastu jadi blik…gas pun dah kering..

    1. waalaikumussalam

      masalah bocor gas masih ada lagi tu

      boleh dtg semula ke bengkel tersebut utk check

      jika ada masalah bocor pada condenser yg baru ditukar tu rasanya mesti under warranty

    1. paling terbaik semasa tukar cooling coil, tukarkan sekali minyak compressor, filter drier, expansion valve dan thermistor

      inshaAllah hasilnya mantap
      dan jgn lupa utk servis tukar minyak compressor secara berkala selepas kerja baikpulih cooling coil selesai

      setiap 30k km atau setahun sekali

  10. Assalamualaikum.. hai Admin.. sy nak tanya sy pakai keteta wira 1.6A je,, bila sy on aircond mula2 aircond hidup sejuk tp tetiba nanti aircond mati sendiri tak sejuk sedangkan switch masih on. Terpaksa berulang kali on off switch aircond. Kadang2 dah on off switch pun aircond tetap tak hidup juga. Pernah check tp kedai tu mcm tak tahu sbb apa cuma dia suruh tukar switch aircond kt dashboard tu je dia kata “mungkin” switch tu yg rosak. Skrang dah tukar tetap sama..

  11. KHAIRUDDIN BIN SHAARI

    Salam,Ingin bertanya kalau bypass pressure switch, compressor & kipas berfungsi dengan baik cuma test tiada pressure gas.Adakah kereta saya mengalami kebocoran gas?

    1. salam
      jika tiada pressure gas bermakna ada masalah kebocoran telah berlaku

      lakukan pemeriksaan dengan segera

      selesaikan masalah bocor gas tersebut dan buat servis selepas selesai masalah bocor

      jemput singgah ke acs utk free checking masalah aircond kereta anda 😀

  12. Assalam tuan admin,

    kereta sy proton gendua aircond bunyi angin berjalan dan kuat, mcm takde masalah. tapi keluar angin dkt vent halus2 je.

    angin keluar dkt bahagian kaki kuat dan sejuk, walhal setting aircond dah letak bahagian vent atas sahaja. sbb apa ya? saya cuba buka filter tak ada halangan apa2. bingung.

    sebelum kejadian ni berlaku. battery ada dibuka utk pasang engine mounting. ada kena mengena tak admin?

    1. salam tuan

      besar kemungkinan ada masalah cooling coil tersumbat
      habuk terlalu tebal dekat cooling coil

      lakukan major full servis

      jemoput singgah ke acs untuk free checking masalah aircond kereta

  13. salam tuan…sy mau tanya ttg masalah compressor sy…bila on aircond bunyi belting aircond terlalu kuat dan dia berpusing on/off…sda tukar 2x belt…tp masih x solve…Ape masalahnya tuan…Terima Kasih

    Proton Wira thn2000

  14. Assalam tuan… Nk Tanya myvi 1.3 ezi 2010.. Tgah jalan tibax bunyi bising macam sentapan belt sekali je bunyi.. Pastu terus blower angin je keluar tk sejuk.. Sbelum nie dah 2kali terbakar magnet clutch.. Smpai umah tibax tempture meter tak mau turun pulak.. Still dikedudukan paras normal kepanansan

  15. Assalamualaikum,

    saya nak tanya berapa ye charges untuk install aircond kereta satria? sebelum ini kereta saya tidak menggunakan sebarang aircond.

    Terimakasih

  16. salam,enck,kalau buka aircond bunyi pelik keluar sbb apa?tp jarangla bunyitu ada,selalunya waktu pagi ja keluar ,tu pun xlama kejap ja bunyi nya.basic servis air cond berapa kat acs,untuk kereta axia?

  17. Salam tuan…

    Kelmarin econ semue ok…harini jalan tibe2 xsejuk… Da cek fius…ok xputus…dah main relay…ade bunyik contact…ape kemungkinan masalah tu ye….

  18. salam tuan..mau tnyaa apa problem klau kita on engine compressor ikut jalan pdahal suis a/c blum tkan..dah try cbut suis a/c tu tpi compressor ttap jalan..mohon pncerahan tuan..🙏

  19. Salam adik2 acs

    Nk tnya aircond x sejuk tp bila on aircond mcm byi kipas aircond. Belt da tukar. Ada apa2 masalah lain x. Akk guna bezza tahun 2017.

    1. Salam kak

      Kena check dulu tu, amik reading pressure sistem, nnt kita akan tahu masalah sebenar

      Jemput singgah ke acs utk free checking
      Tak amik masa yg lama, InshaAllah kurang 30 minit kita akan tau masalah sebenar

  20. Salam, nak tanya.. Kenapa kereta saya(avanza) bila buka aircond bau macam bau terbakar, bila saya bawa kadang2 aircond sejuk, bila berhenti je dia tak sejuk dah, keluar angin je. Apa sebab ya?

  21. salam,
    saya pakai proton persona 2015, masalahnye bila jalan jauh (siang cuaca panas) lebih kurg dlm 2jam aircond dh x sejuk. tp bila kereta dh berenti lama aircond normal balik. Sebab apa ye..

    1. salam

      besar kemungkinan masalah cooling coil disebabkan sensor thermistor rosak
      ataupun magnet compressor rosak

      dapatkan pemeriksaan segera sebelum kerosakan lain berlaku

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *