fbpx

JANGAN SET SUHU AIRCOND SEJUK MAKSIMUM, NANTI AIRCOND BOLEH ROSAK. BETUL KE??

Ramai yang masih beranggapan kalau kita set suhu tu maksimum sejuk nanti aircond akan rosak atau gas akan habis. Dan untuk pengetahuan semua tanggapan ni adalah salah.

Sistem aircond kereta ni terdiri daripada satu sistem yang tertutup atau dipanggil closed loop system. Jika tidak ada masalah kebocoran, gas yang berada dekat dalam sistem tak akan berkurangan. 

ac-control-panel-acs-car-service
Butang blower speed di sebelah kiri dan butang kawalan suhu di sebelah kanan.

Dan jika sistem aircond kereta ni di servis secara berkala, risiko untuk sistem aircond rosak pun akan berkurangan.

Jadi tidak ada apa-apa masalah sebenarnya untuk kita set suhu aircond tersebut kepada maksimum sejuk.

Bayangkan tengah drive waktu tengahari kita set suhu ni separuh je. Berpeluh lencun badan kita ni. 

Jaga servis sistem aircond dengan buat servis flushing tukar minyak compressor secara berkala.

FUNGSI KOMPONEN YANG TERLIBAT

Dalam sistem aircond yang normal, walaupun kita set maksimum sejuk pun, compressor tetap akan ada cut-off. Perkara ini dikawal oleh dua komponen yang terlibat berfungsi mengawal suhu yang kita mahukan.

Komponen tersebut bekerja untuk memberi signal cut off kepada compressor sewaktu suhu yang dilaras telah dicapai.

Aircond control panel yang biasanya ada pada setiap kereta.

Dan apabila suhu meningkat lebih dari yang dilaraskan, komponen ni akan menghantar signal cut in semula kepada compressor.

Nama komponen yang terlibat ni adalah control panel dan thermistor.

JENIS THERMISTOR

Terdapat beberapa jenis thermistor yang telah dan sedang digunakan dalam sistem aircond kereta. Ada yang jenis digital. Ada yang jenis besi dan plastik.

thermostat-besi-acs-car-service
Thermistor dan panel kawalan bersama. Dipanggil aircond thermostat.
thermistor-digital-acs-car-service
Jenis digital.
Kebanyakkan model kereta guna thermistor jenis yang ni.

DI MANA LETAKNYA THERMISTOR NI?

Thermistor ni letaknya bersama-sama dengan cooling coil. Seperti dalam gambar di bawah ni, thermistor diletakkan rapat supaya dapat mengesan perubahan suhu yang berlaku di cooling coil.

thermistor-attached-acs-car-service

Tetapi ada juga jenis thermistor yang digunakan terletak tidak rapat dengan cooling coil. Jenis yang ni, engineer design letak pada casing cooling coil.

thermistor-draw-acs-car-service
Gambarajah ringkas binaan dan susunan kedudukan thermistor dan cooling coil.

TIPS UNTUK AIRCOND SENTIASA SEJUK DAN TAHAN LAMA

Untuk pastikan aircond kereta sentiasa sejuk perkara yang harus di ambil berat adalah jaga servis dan lakukan pemeriksaan secara berkala.

acs-car-service-89
Tukar minyak compressor secara berkala boleh kurangkan risiko kerosakan.

Amalan topup minyak compressor boleh meninggalkan kesan buruk kerana minyak baru bercampur dengan minyak yang lama menyebabkan minyak tersebut kurang efisyen.

Selain tu juga, topup minyak compressor boleh mengakibatkan masalah sistem aircond tersumbat kerana terdapat lebihan minyak yang melebihi spesifikasi.

servis-aircond-kereta-acs-11
Periksa kondisi filter drier dan cabin filter juga sewaktu servis flushing tukar minyak compressor dilakukan.

Sebelum ni kami ada kongsikan cerita tentang servis flushing tukar minyak compressor. Kami kongsikan apa perkara yang berlaku, apa manfaat dan kebaikan servis flushing dan juga bila seharusnya servis flushing ni dibuat. Bacaan lanjut boleh klik di sini.

Sekian, terima kasih.

TONTON VIDEO KAMI

4 Cawangan ACS Car Service

4 CAWANGAN ACS CAR SERVICE Alhamdulillah 2 cawangan baru kami baru dibuka dan beroperasi sepenuhnya pada awal tahun 2020 ini. Menjadikan jumlah 4 cawangan ACS.

Read More »

4 thoughts on “JANGAN SET SUHU AIRCOND SEJUK MAKSIMUM, NANTI AIRCOND BOLEH ROSAK. BETUL KE??”

  1. Asmkm dan slm sjhtera..sy pengguna kereta proton persona elegance..keadaan yg berlaku ni dah lama sejak sy beli 9 tahun lepas..aircond x ada masalah sejuk je cuma nak kawal suhu nya tak boleh..kalau set 20°c sama sejuk macam set 30°c..apa masalah ye?

    1. Salam tuan

      Kena check thermistor dekat cooling coil

      Itu adalah sensor penyukat suhu di cooling coil

      Jemput singgah ke acs utk free checking

    2. Saya juga penguna proton persona aircon tak ada masaalah dengan sejuk cuma peliknya compresor cepat off kadang saya perhatikan model yang sama compresor mengambil masa 10 saat baru off kereta saya tak sampai dalam 3 atau 4 saat dah off apa masaalahnya tu tuan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *