fbpx

BILA PERLU SERVIS AIRCOND KERETA?

BILA PERLU SERVIS AIRCOND KERETA?

Soalan ni ramai yang bertanya, dan ramai juga masih tak tau bila sebenarnya masa untuk kita servis aircond kereta kita ni?

Jawapannya??
Buat servis aircond kereta ni secara berkala ya. Setiap 30,000KM ataupun setahun sekali.

servis-aircond-kereta-50
Servis sebelum rosak, bukan dah rosak baru nak servis ( sentap mak nak )

Kenapa 30,000KM?

Kenapa bukan setiap 8,000KM? atau 80,000KM? Kenapa kena 30,000KM?

Minyak compressor ni direka engineer untuk lubricate sistem aircond terutamanya bahagian dalaman compressor. ( rujuk sini untuk 5 fungsi UTAMA minyak compressor )

Seperti enjin kereta, compressor aircond menggunakan minyak untuk lubricate, di mana pada masa tertentu minyak tersebut akan hilang fungsi dan kurang efisyen untuk melincirkan operasi kerja, lalu kita perlu tukar kepada minyak yang baru.

servis-aircond-kereta-acs-2
minyak compressor aircond kereta denso oil-8 pag46

Sama juga ceritanya dengan sistem aircond, atas sebab di atas,  prestasi operasi kerja compressor aircond dapat di optimumkan apabila minyaknya ditukar setiap 30,000km. Dan ini jugak adalah atas rekomendasi dari engineer atau pengilang pembuat kereta.

Cuba kita bayangkan kalau minyak enjin kita tak tukar 100,000km? Apa yang akan jadi? Anda rasa?

Ceritanya lebih kurang sama dengan sistem aircond kereta. Akan mengalami kerosakan yang teruk jugak.

acs-car-service-93
Longgokan compressor aircond yang dah rosak.

NAK TAU SERVIS AIRCOND KERETA NI MACAM MANA?

Kami akan melakukan langkah-langkah yang berikut :
 
1. Diagnose / Inspection.
 
2. Flushing buang minyak compressor aircond lama menggunakan machine aircond khas.
 
3. Tukar filter drier jika perlu.
 
4. Tukar expansion valve jika perlu.
 
5. Inject minyak compressor aircond yang baru ke dalam compressor aircond kereta anda.
 
6. Deep vacuum untuk singkirkan segala moisture (kelembapan).
 
7. Vacuum leak test sebelum gas R134a dimasukkan.
 
8. Gas R134a dimasukkan mengikut spesifikasi.
 
9. Telah selesai proses servis aircond kereta.
acs-car-service-89
Minyak compressor berwarna hijau adalah sebab kita campurkan dengan uv leak detector.

TANGGAPAN SALAH?

Kami nak tekankan, ramai orang kita ni, tak tau dekat dalam compressor aircond ada minyak yang perlu diservis. (tukar)

Rata-rata beranggapan selagi aircond sejuk ni tak perlu buat apa-apa.
“Jangan dikacaunya apa-apa aircond keta kau tu, kang nanti rosak!” Tanggapan ni salah sebenarnya. Tak elok untuk kesihatan sistem aircond.

Perkara ni ACS sentiasa juangkan untuk beri awareness tentang perlunya kita buat servis aircond kereta dikala aircond masih sejuk. 

Bukan bila dah ada masalah tak sejuk atau kurang sejuk, baru nak buat servis.

Kerja pembaikan sedang dijalankan.

Langkah macam ni adalah kurang tepat kerana bila kita ada masalah kurang sejuk, tu adalah petanda ada masalah dah mula berlaku.

Contohnya seperti compressor loose compression dan sebagainya. ( rujuk di sini )

Jadi tindakan buat servis adalah tidak wajar pada ketika ni.

Langkah pertama yang perlu dibuat adalah check ( rujuk di sini ) dan kenalpasti dulu apa masalah yang sedang berlaku.

Selesaikan masalah tersebut terlebih dahulu dan selepas tu barulah kita boleh buat servis aircond.

acs-car-service-visual-checking
check dulu = keyword penting

APA YANG AKAN JADI?

Sebagai contoh, sekarang aircond tak sejuk. Tak buat buat check dulu, kita terus buat servis. Siap buat servis je ingatkan aircond jadi sejuk..
Tapi aircond tak jugak sejuk. Alamak! Kenapa ni??

“La patutlah tak sejuk.. kipas condenser ni hah dah tak pusing.. memanglah tak sejuk.”

“Awat tadi hang tak check dulu? Lepas dah tau masalah sebenar, baru lah boleh decide apa yang patut buat.. Tak gitu?”

“Betul,betul,betul” katanya Upin Ipin kepada atuknya.

Langkah yang tepat seperti contoh dekat atas ni..
1. Check dulu.
2. Selesaikan masalah yang ada.
3. Masalah selesai baru boleh buat servis.

No more pening-pening tuan-tuan, puan_puan.

SALE!!!

Pakej servis flushing aircond kereta
RM280
RM 195 Berbaloi bossku!
  • PERCUMA CABIN AIR FILTER ** UNTUK MODEL YANG TERPILIH SAHAJA
  • SEBELUM MULA BUAT APA-APA, TERLEBIH DAHULU KAMI AKAN CHECK DAN PASTIKAN TIADA MASALAH
  • HARGA YANG TERTERA HANYA UNTUK SISTEM AIRCOND YANG TIADA MASALAH SAHAJA
  • SEKIRANYA AIRCOND TIDAK SEJUK PAKEJ INI TIDAK AKAN SELESAIKAN MASALAH TERSEBUT
  • DINASIHATKAN UNTUK BOOK FREE CHECKING APPOINTMENT DI BAHAGIAN SET APPOINTMENT (MENU > SERVICES > SET APPOINTMENT) JIKA AIRCOND KERETA ANDA TIDAK SEJUK ATAU KURANG SEJUK.
SALE!!!

SILA TONTON VIDEO YANG TAK BERAPA NAK KELAKAR NI

LOKASI ACS DEKAT MANA?

4 Cawangan ACS Car Service

4 CAWANGAN ACS CAR SERVICE Alhamdulillah 2 cawangan baru kami baru dibuka dan beroperasi sepenuhnya pada awal tahun 2020 ini. Menjadikan jumlah 4 cawangan ACS.

Read More »

4 thoughts on “BILA PERLU SERVIS AIRCOND KERETA?”

  1. As salam …
    1.saya ad bli compresser baru refrigerant spec r22 boleh ka kita pakai gas r134?

    2.compressor baru ada minyak dah dlm tu ..berapa ml kna top up untuk full sistem apabila dh flush?

    1. waalaikumussalam

      1. r22 ni adalah gas untuk rumah
      2. kalau untuk kegunaan kereta, sebelum tukar dan bukak compressor lama, di sarankan buat flushing
      tapi sebelum tu amik reading pressure dulu
      tukar filter drier dan kalau perlu tukarkan expansion valve sekali selepas flushing

      dan lepas tu baru pasang compressor baru

      jadi minyak dalam compressor baru tak perlu nak tambah atau flush

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *